Semmelkladdkaka







Ingredienser
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl vetemjö
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
Topping
  • 75 g mandelflagor
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker

  • Smör till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
  3. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
  5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
  6. Låt kakan svalna.
  7. Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna.
  8. Vispa grädden lätt. 
  9. Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra över lite florsocker. Eller servera grädden o de rostade mandelflarnen bredvid.
  10. Så goooood!
Hittade receptet på Hembakats facebooksida

Nyttig kladdkaka



Ingredienser:
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 1 riven morot (1 morot motsvarar ca 2 dl riven)
  • 12 kärnfria mjuka torkade dadlar (12 st motsvarar ca 100 g)
  • 2 dl cashewnötter 
  • 2 ägg 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1/2 tsk flingsalt 
  • 1 dl kokos 
  • 1/2 dl olivolja 

Så här gör du

  1. Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).  
  2. Smält chokladen i ett vattenbad. Skala och riv moroten fint.
  3. Mixa dadlarna och nötterna i en matberedare.  Blanda alla ingredienser till en smet och häll den i formen.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm.
  6. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras gärna med en klick grädde o lite bär. 
Receptet finns på ica.se


RSS 2.0