Semmelkladdkaka
Ingredienser
- 150 g smör
- 100 g mandelmassa
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 1/2 dl vetemjö
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Topping
- 75 g mandelflagor
- 2 dl vispgrädde
- Florsocker
- Smör till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
- Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
- Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
- Låt kakan svalna.
- Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna.
- Vispa grädden lätt.
- Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra över lite florsocker. Eller servera grädden o de rostade mandelflarnen bredvid.
- Så goooood!
Hittade receptet på Hembakats facebooksida
Nyttig kladdkaka


- 100 g mörk choklad (70%)
- 1 riven morot (1 morot motsvarar ca 2 dl riven)
- 12 kärnfria mjuka torkade dadlar (12 st motsvarar ca 100 g)
- 2 dl cashewnötter
- 2 ägg
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk flingsalt
- 1 dl kokos
- 1/2 dl olivolja