Chokladchiapudding

Hittade detta recept på Leila.se
4 msk chiafrön
4 dl kokosmjölk
Skal av ½ limefrukt
2 msk kakao av god kvalitet
1 nypa vaniljpulver
2 tsk flytande honung
Kokos och bär till servering
- Blanda chiafröna med kokosmjölk, rivet limeskal, kakao, vaniljpulver och honung i en skål.
- Låt puddingen svälla i kylen i cirka 1 timme. Rör om då och då.
- Rosta kokosen i en torr och het kastrull.
- Servera chiapuddingen i koppar eller glas toppad med riven kokos och bär.

Semmelkladdkaka
Ingredienser
- 150 g smör
- 100 g mandelmassa
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 1/2 dl vetemjö
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Topping
- 75 g mandelflagor
- 2 dl vispgrädde
- Florsocker
- Smör till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
- Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
- Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
- Låt kakan svalna.
- Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna.
- Vispa grädden lätt.
- Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra över lite florsocker. Eller servera grädden o de rostade mandelflarnen bredvid.
- Så goooood!
Nyttig kladdkaka


- 100 g mörk choklad (70%)
- 1 riven morot (1 morot motsvarar ca 2 dl riven)
- 12 kärnfria mjuka torkade dadlar (12 st motsvarar ca 100 g)
- 2 dl cashewnötter
- 2 ägg
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk flingsalt
- 1 dl kokos
- 1/2 dl olivolja
Lemonad med ingefära och citron

1 liter
Ingredienser
- 1 liter vatten
- 1 stor bit ingefära (ju större – desto nyttigare)
- 1 ekologisk citron
- 1 tsk honung
- Skala och riv ingefäran.
- Häll upp vattnet i en kastrull Lägg sedan den rivna ingefäran och låt det stormkoka i cirka fem minuter.
- Sila bort ingefärsbitar. Blanda i honungen.
- Skölj citronen och skär den i klyftor. När ingefärsvattnet svalnat kan du pressa i all citronsaft i lemonaden. Riv i lite citronskal för ännu mer C-vitamin!
- Drick lemonaden kall eller varm!
Mango- och chiasmoothie

Bananglass

Smarriga köttbullar m go sås

Jordgubbs- och rabarbersylt
Det är väldigt enkelt att göra egen sylt. Den här är fantastiskt god! Måste snart göra några fler burkar. 
Ingredienser:500 g jordgubbar, ca 1 liter500 g rabarber, 4-6 stänger3 tsk vaniljsocker5 dl socker el syltsocker om sylten ska sparas länge... (rabarberna innehåller naturliga konserveringsmedel)

Tillagning:
Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva i 0,5 cm skivor och lägg i kastrull. Tillsätt vaniljsocker samt socker och koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt. Värm syltburkarna i ugnen ca 10 min i ca 100 grader så att de steriliseras alt diska dem i diskmaskin. Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
Pasta carbonara

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av i ett durkslag.
Stek bacon i en stekpanna ca 5 min. Blanda i hackad vitlök och stek ytterligare ca 2 min. Vispa upp äggen tillsammans med grädden och lägg i riven parmesanost samt salt och peppar. Häll blandningen över den kokta pastan och toppa med baconblandningen.
Servera med mycket svartpeppar och extra parmesan.
Hittat receptet på mathem.se
Supergoda nyttobollar

- 20 st torkade ekologiska urkärnade dadlar
- 1-2 tsk eko vaniljpulver
- 1 dl grovhackade eko cashewnötter och/eller eko mandlar
- 2 1/2 dl fiberhavregryn
- 4 msk eko kakao
- 1 kopp starkt eko kaffe
- 1 nypa flingsalt
- Blanda alla ingredienser i en mixer alt använd en stavmixer.
- Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor.
- Ställ in bollarna kallt innan servering. Går bra att frysa.
Kycklinggratäng med grönpeppar


Avokado- och broccolismoothie

Ett perfekt, nyttigt mellis. Gott? Ja, men inte söt då det inte var någon frukt i.
Hemmagjorda burgare med coleslaw

Igår grillade vi hamburgare. Mums!
Smoothie

Mixade 1 msk eko chiafrön, ca 1,5 dl eko A-fil, ca 0,5 dl blåbär (själplockade 😉) och lite flytande eko honung.
Kokoskaka med svartvinbär

150 g | smör, mjukt |
---|---|
2 dl | strösocker, 170 g |
2 st | ägg |
3 dl | vetemjöl, 180 g |
2 tsk | bakpulver |
1,5 dl | kokosflingor, 55 g |
1 dl | mjölk |
100 g | svarta vinbär, ca 2 dl |
, smör och kokosflingor |
---|
2. Blanda vetemjöl, kokosflingor och bakpulver.
3. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ned äggen. Vänd ner mjölblandning och sist mjölken.
4. Bred ut smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min. Lägg på vinbären och grädda ytterligare ca 30 min tills stickan känns torr.