Adventsstake

Nu har jag fått min fina adventsstake som jag köpt från Living&Room. Texten på den första var inte fin, men den här är jag helnöjd med. Nu till nästa problem... Ska siffrorna vara 1234 eller 4321?? Åsikterna verkar gå isär. Vad tycker du? För mig lutar det åt 1234.


Boktips

Läste precis ut Morgan Allings bok Kriget är slut.
Vilket livsöde, men samtidigt så hoppingivande.


Fix-universal



Detta universal medel köpte jag på bomässan på Cloetta center i höstas och resultatet blir skinande! Dessa små silverburkar var mer svarta än silvriga men efter några drag med fix-universal blev de skinande blanka igen. Medlet är också skonsamt mot miljön, vilket gör det ännu bättre. FUnkar på diskbänkar, kakel, smycken etc. Borde finnas i alla hem! Säljs dock inte i fackhandeln utan bara på nätet eller mässor/markader.


Boktips



Jag har läst två böcker under hösten som jag varmt kan rekommendera.

Niceville av Kathryn Stockett, som handlar om de svarta hembiträdernas situation och deras vita arbetsgivare under sextiotalet i amerikanska Södern.

Filmen är också underbar!

Det förflutnas röst av Emilie Richards bygger på två parallella historier som utspelar sig i slutet av 1800-talet och nutid i Ohio. Den handlar om relationer, släktband och drivkrafter.


Nybakta pepparkakor ska inte förvaras i glasburk...

Att lägga nybakta pepparkakor i en glasburk var inte så smart. De blev alldeles mjuka, men som tur var hade jag lagt största delen i en plåtburk och jag flyttade även över en del från glasburken till en annan plåtburk och de repade sig bra! :) Nu är de riktigt hårda.

Nybakt frukostbröd




Det här brödet åt vi på farsdag. Allt förbereds kvällen innan och sen är det bara att grädda dem på morgonen. Mycket goda och nyckelhålsmärkta. :)

Ingredienser:
25 gram färsk jäst
3 dl vatten
1 dl kesella 1%
1 tsk salt
1/2 dl krossade eller hela linfrön (jag föredrar hela, men barnen vill helst ha krossade)
2 dl fiberhavregryn
5-6 dl vetemjöl

På kvällen:
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av det kalla vattnet och tillsätt sedan resten. Rör ner kesella, salt, linfrön o fiberhavregryn. Arbeta ner vetemjölet med spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.

Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resen av mjölet. Forma degen till en ca 40 cm lång rulle och skär i 10 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på en plåt el skärbräda med bakplåtspapper. Täck dem med ett bakplåtspapper. Ställ dem i kylen över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut bullarna och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp. Strö över lite fiberhavregryn på bullarna och grädda dem mitt i ugnen i 10-12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Njut! :)

Farsdag

Igår firade vi pappan i huset med riktig lyxfrukost och så fick han Zlatans nya bok som så många andra fäder.



Jag fixade äggröra och bacon, nybakt bröd och färskpressad hemmagjord apelsinjuice. Lovely!

Living & room - produkter

Nu har grejerna kommit, dock missnöjd med min ljusstake, men de skickar en ny!!



Fin lanterna, ljuvlig tebricka och gulliga glasburkar. :)

Tycker dock inte att kvaliten riktigt motsvarar priserna men jag som värderinna fick tre saker till halva priset och då var det absolut prisvärt.

Pressgurka

I veckan gjorde jag inlagd gurka som blev jättegod och det bästa av allt; den var så enkel att göra. Lagen behöver inte ens kokas.



Ingredienser:

1 gurka
2 msk socker
2 msk ättiksprit (el 1 msk ren ätika + 1 msk vatten)
1 dl vatten
1/2 krm vitpeppar
2 krm salt
Persilja 

Gör så här:

Skala gurkan och skär deni tunna skivor.
Blanda socker, ättika och vatten, peppar och salt i en skål.
Lägg i gurkskivorna och strö över rikligt med hackad persilja.
Låt gurkorna ligga i lagen i någon timme (rör om ett par gånger under tiden) innan den serveras.

Håller sig bra i kylen minst 1-2 veckor.



RSS 2.0