kantareller
Igår fick jag en hel kasse med kantareller och en kartong ägg av min goda vän J. Kände mig alldeles lyrisk igår när jag tog hand om kantarellerna. Känns så gott när maten kommer direkt från naturen och äggen från Js egna höns. Det kallar jag närprducerat och miljövänligt.

Äggen var alldeles färska så nu får de stå de på köksbänken en vecka för att bli lite gamla och goda.

Förvälla kantareller
1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier. Är den mycket smutsig kanske du behöver skölja den men då tappar den lite smak.
2. Dela svampen från hatten och ner till foten och skär svampen i mindre delar direkt ner i grytan.
4. Hetta upp långsamt. Kantareller är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. (Är den torr så tillsätt lite vatten så den inte bränns)
5. Låt den vätska som blir få koka in eller nästan koka in i svampen. Tar ca 20 minuter.
6. Låt kallna och frys in i lämpliga potionspåsar eller burkar.
7. TIPS! Svampen blir hållbarare om du fryser in med lite svampspad kvar.


Rostad smörgås med smörstekta kantareller
Smörstek ca 1.5 dl rensade kantareller i mindre bitar (behöver ej förvällas) med 0,5 krm salt. När det börjar knäppa i svampen häll över 1 msk grädde och en nypa vitpeppar och låt koka in. Lägg stuvningen på en rostad formfranska och garnera med persilja.
Mums!

Äggen var alldeles färska så nu får de stå de på köksbänken en vecka för att bli lite gamla och goda.

Förvälla kantareller
1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier. Är den mycket smutsig kanske du behöver skölja den men då tappar den lite smak.
2. Dela svampen från hatten och ner till foten och skär svampen i mindre delar direkt ner i grytan.
4. Hetta upp långsamt. Kantareller är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. (Är den torr så tillsätt lite vatten så den inte bränns)
5. Låt den vätska som blir få koka in eller nästan koka in i svampen. Tar ca 20 minuter.
6. Låt kallna och frys in i lämpliga potionspåsar eller burkar.
7. TIPS! Svampen blir hållbarare om du fryser in med lite svampspad kvar.


Rostad smörgås med smörstekta kantareller
Smörstek ca 1.5 dl rensade kantareller i mindre bitar (behöver ej förvällas) med 0,5 krm salt. När det börjar knäppa i svampen häll över 1 msk grädde och en nypa vitpeppar och låt koka in. Lägg stuvningen på en rostad formfranska och garnera med persilja.
Mums!
Kommentarer
Postat av: Johanna
Ser att du har putsat äggen! Kram!
Postat av: Johanna
och... om du känner smak av kantarell i äggen så är det för att de har ätit allt rens!
Trackback