Plommon
Just nu är det hög tid att ta hand om alla plommon. Själv har jag inga egna, men grannen delar gärna med sig. Jag har både gjort plommonmarmelad, som blev kanongod och plommonsmulpaj, som inte var riktigt lika god.
Plommonmarmelad (med mandel)

Ingredienser:
1½ kg plommon
½-2 dl vatten
1 bit kanel
11 dl socker
2 tsk citronsyra
(1 dl mandelflagor)
Gör så här:
Skölj plommonen och dela dem. Ta ur kärnorna och lägg dem i ett litet knyte av bomullstyg eller gasväv. (De ska kokas med plommonen). Koka plommonen med 2 dl vatten (om plommonen är väldigt mogna ta 1/2-1 dl vatten), knytet med kärnorna och kanelen i ca 30 minuter under lock. Ta av locket och koka kraftigt i 5 minuter.
Tag grytan från värmen och ta upp kanel och kärnknytet, rör ner sockret lite i taget. Koka upp och låt sen koka ca kraftigt i 15 minuter. Låt marmeladen stå en stund, skumma den och blanda citronsyran med en matsked het vatten och tillsätt den. Rör ev ner den flagade mandeln. Ös upp på burkar, de ska vara rena och varma. Ös ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvaras svalt.

Plommonmarmelad (med mandel)

Ingredienser:
1½ kg plommon
½-2 dl vatten
1 bit kanel
11 dl socker
2 tsk citronsyra
(1 dl mandelflagor)
Gör så här:
Skölj plommonen och dela dem. Ta ur kärnorna och lägg dem i ett litet knyte av bomullstyg eller gasväv. (De ska kokas med plommonen). Koka plommonen med 2 dl vatten (om plommonen är väldigt mogna ta 1/2-1 dl vatten), knytet med kärnorna och kanelen i ca 30 minuter under lock. Ta av locket och koka kraftigt i 5 minuter.
Tag grytan från värmen och ta upp kanel och kärnknytet, rör ner sockret lite i taget. Koka upp och låt sen koka ca kraftigt i 15 minuter. Låt marmeladen stå en stund, skumma den och blanda citronsyran med en matsked het vatten och tillsätt den. Rör ev ner den flagade mandeln. Ös upp på burkar, de ska vara rena och varma. Ös ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvaras svalt.

Kommentarer
Postat av: Ella
Hej Fia
Vad roligt att du startat en sommarsolskensblogg. Plommonmarmeladen verkar vara jättegod, den och en god ost med kex, smarigt:-)
Vi har köpt en juicepress, så min man gör mängder av äpplejuice. Vi har ett äppleträd och det är så mycket äpplen, vi visste inte vad vi skulle göra av allt. Jag har gjort mos och äpplekakor också.
Det är underbart gott att få dricka hemmagjord äpplejuice. Det är en lite läskig färg men samtidigt så undrar jag vad de har i juicen som säljs i affären, då den ser helt annorlunda ut, hm.
Jag kommer med stort nöje att ta del av din nya blogg och hoppas att vi kan dela med oss av varnadras recept, inredningstips, aktiviteter mm.
Många kramar Ella
Trackback