Glassmaskin
När jag fyllde år fick jag pengar till en glassmaskin. Nu är denna inköpt!

Philips HR2304
Och i helgen ska jag göra rabarberglass. :)

Philips HR2304
Och i helgen ska jag göra rabarberglass. :)
Hemmagjord glass utan glassmaskin
I helgen gjorde jag en helt ljuvlig blåbärsparfait med hemmagjord chokladsås och hemmagjorda maränger.

6-8 portioner
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl florsocker (el strösocker)
1 tsk vaniljsocker
1 dl + 1/2 dl blåbärssylt
2 msk blåbär
Vispa grädden. Vispa ägggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner 1 dl sylt och vispgrädden. Varva resten av sylten och parfaitmassan i en form. Strö över blåbären. Ställ i frys minst 5-6 timmar. Plasta in formen om den ska förvaras längre. Låt glassen stå framme ca 20 minuter innan servering.
(Hittade receptet i Allt i hemmet sommarspecial 2012)
Chokladsås
Blanda 1 dl kakao, 1 dl strösocker och 1 dl vatten i en kastrull. Koka upp och sjud till den känns lagom tjock. Rör då och då. Ta av kastrullen från plattan och rör ner 1 matsked smör. Servera ljummen till glassen. Jag spetsade hälften av såsen med 1,5 msk ljus rom. Ljuvligt!


6-8 portioner
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl florsocker (el strösocker)
1 tsk vaniljsocker
1 dl + 1/2 dl blåbärssylt
2 msk blåbär
Vispa grädden. Vispa ägggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner 1 dl sylt och vispgrädden. Varva resten av sylten och parfaitmassan i en form. Strö över blåbären. Ställ i frys minst 5-6 timmar. Plasta in formen om den ska förvaras längre. Låt glassen stå framme ca 20 minuter innan servering.
(Hittade receptet i Allt i hemmet sommarspecial 2012)
Chokladsås
Blanda 1 dl kakao, 1 dl strösocker och 1 dl vatten i en kastrull. Koka upp och sjud till den känns lagom tjock. Rör då och då. Ta av kastrullen från plattan och rör ner 1 matsked smör. Servera ljummen till glassen. Jag spetsade hälften av såsen med 1,5 msk ljus rom. Ljuvligt!

Rabarbergömmor

Dessa ljuvliga små kakor bakade jag här om dagen. Jag hittade receptet i sista numret av Allt om mat. Och passade på att skörda lite rabarber hos mamma när jag var hos henne i helgen.
Till 40 kakor:
200 g rabarber
1 dl + 2 dl strösocker
300 g rumsvarmt smör (jag bakade med arlas smör och rapsolja)
6 dl vetemjöl
1 msk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
40 små muffinsformar
1. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt 1 dl socker. Låt koka utan lock ca 10 min, till en tjock kompott. Låt kallna. (Jag ställde den i kylen över natten)
2. Sätt ugnen på 200*. Rör smöretoch 2 dl socker poröst med elvisp. Tillsätt mjölet blandat med vanlijsocker, bakpulver. Blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i 40 delar och rulla dessa till runda kulor. Lägg dem i formarna och gör en liten grop i varje degkula. Fyll med rabarberkompott.
3. Grädda kakorna mitt i ugnen 10-12 min. Låt kallna på galler.
4. Njut! :)