Bananglass

Söker recept på nyttiga gosaker då jag har svårt att låta bli det söta. Hittat detta superenkla bananglassreceptet.

Ingredienser:
Skivad fryst banan

Gör så här:
Lägg de frysta bananskivorna i en matberedare och mixa tills konsistensen liknar glass, blanda i lite vatten om det behövs. Ät direkt, eller frys in i en lufttät plastburk. Har inte smaksatt glassen, men kanel eller kakao kan passa. 




Smarriga köttbullar m go sås


Igår gjorde jag dessa goda köttbullarna med Jaanasås. Serverade med potatis, mycket grönsaker och hemmagjord vinbärsgelé. Så gott med riktig husmanskost. 

Ingredienser:
5 hg blandfärs
1 1/2 dl ströbröd
1 msk lantbuljong
3 dl vatten
1 ägg eco
1 msk lökpulver 
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Smält buljongen i vattnet och låt svalna. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ner ströbrödet i buljongen. Vispa hela tiden medan du häller sakta så att det inte bildas klumpar. Låt svälla. Tillsätt övriga ingredienser. Rör försiktigt så att inte ägget blir segt. Teststek gärna en köttbulle i smör, krydda ev mer. 
 
Rullar lagom stora bollar och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Ställ in i ugen i ca 10-12 minuter.

Perfekta att ha i frysen och steka upp i lite smör när det är dags att äta dem.

Receptet har jag hittat i en kokbok hos mamma.

Jaanasås
2 dl crème fraishe
1 msk kalvbuljong
Blanda och värm i en kastrull. 

Enkelt och så gott. Tack Jaana för tipset! 

Jordgubbs- och rabarbersylt

Det är väldigt enkelt att göra egen sylt. Den här är fantastiskt god! Måste snart göra några fler burkar. 
Ingredienser:
500 g jordgubbar, ca 1 liter
500 g rabarber, 4-6 stänger
3 tsk vaniljsocker
5 dl socker el syltsocker om sylten ska sparas länge... (rabarberna innehåller naturliga konserveringsmedel)

Tillagning:

Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva i 0,5 cm skivor och lägg i kastrull. Tillsätt vaniljsocker samt socker och koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt. Värm syltburkarna i ugnen ca 10 min i ca 100 grader så att de steriliseras alt diska dem i diskmaskin. Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.

Hittade receptet på receptfavoriter.se



Pasta carbonara

Idag blev det en variant på Pasta carbonara. Såååå god! 

Ingredienser:

  • Spagetti till 4 pers
  • 2 paket bacon
  • 3 st vitlöksklyftor 
  • 3 msk vispgrädde 
  • 50 g parmesanost
  • 3 ägg
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av i ett durkslag.
Stek bacon i en stekpanna ca 5 min. Blanda i hackad vitlök och stek ytterligare ca 2 min. Vispa upp äggen tillsammans med grädden och lägg i riven parmesanost samt salt och peppar.  Häll blandningen över den kokta pastan och toppa med baconblandningen. 
Servera med mycket svartpeppar och extra parmesan.


Hittat receptet på mathem.se 


Supergoda nyttobollar

Måste bara tips om dessa goda nyttiga chokladbollarna. Hela familjen gillar dem skarpt! 




Ingredienser:
  • 20 st torkade ekologiska urkärnade dadlar
  • 1-2 tsk eko vaniljpulver
  • 1 dl grovhackade eko cashewnötter och/eller eko mandlar
  • 2 1/2 dl fiberhavregryn
  • 4 msk eko kakao
  • 1 kopp starkt eko kaffe
  • 1 nypa flingsalt
Rulla i eko kokos!

Försöker använda så mycket ekoprodukter jag kan. 

  1. Blanda alla ingredienser i en mixer alt använd en stavmixer. 
  2. Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor. 
  3. Ställ in bollarna kallt innan servering. Går bra att frysa.

Hittade ursprungsreceptet i Mitt kök, men har ändrat en del. 

Kycklinggratäng med grönpeppar

Det här behöver du till denna gratäng för ca 4 personer:
4 kycklingfiléer 
1/2 gul ecopaprika
1/2 röd ecopaprika
200 gram philadelphiaost/färskost
3  dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad grönpeppar





Gör så här: 
Stek kycklingfiléerna i en långpanna i ugnen 200-225 grader. Skär dem i bitar. 

Ställ ugnen på 225 grader, ta fram en ugnssäker form. Lägg kycklingbitarna i formen och hacka paprikorna över.

Värm upp en kastrull med philadelphiaost, grädde, senap, soya och krossad grönpeppar. Låt sjuda upp och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.

Serveras med ris, ev lite gelé och mycket grönt. 

Ursprungsreceptet kommer från jennysmatblogg.nu


Avokado- och broccolismoothie


Ett perfekt, nyttigt mellis. Gott? Ja, men inte söt då det inte var någon frukt i.

Mixa 1 avokado, 5-7 frysta broccolibuketter, lite citronsaft, 2-2,5 dl fil, ca 10 blad citronmellis (alt mynta) och ca 1 tsk honung. 

Hemmagjorda burgare med coleslaw


Igår grillade vi hamburgare. Mums!
Serverade dem med en fantastiskt god coleslaw. Ett recept som Pernilla Wahlgren delat. 

Ingredienser 
300 g vitkål
1 rödlök
2 morötter
1 dl majonäs
1 dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
Svartpeppar (helst nymald)

Gör så här:
Strimla vitkål och rödlök i tunna strimlor. Riv morötterna fint. Blanda i en skål. Blanda majonäs, crème fraiche, senap o peppar. Blanda dressingen med grönsakerna ordentligt. Låt stå och dra en stund.  

Smoothie

Nu försöker jag ta tag i min kost igen. Blivit mycket fika, glass och godis i sommar och sötsuget slår till på kvällen, men idag stod jag emot.

Käkade lite ekologiska vindruvor och en smoothie istället.


Mixade 1 msk eko chiafrön, ca 1,5 dl eko A-fil, ca 0,5 dl blåbär (själplockade 😉) och lite flytande eko honung.

Smarrigt!! 

Kokoskaka med svartvinbär


150 g smör, mjukt
2 dlströsocker, 170 g
2 stägg
3 dlvetemjöl, 180 g
2 tskbakpulver
1,5 dlkokosflingor, 55 g
1 dlmjölk
100 g svarta vinbär, ca 2 dl
Till formen
, smör och kokosflingor
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och kokosbeströ en form ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
2. Blanda vetemjöl, kokosflingor och bakpulver.
3. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ned äggen. Vänd ner mjölblandning och sist mjölken.
4. Bred ut smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min. Lägg på vinbären och grädda ytterligare ca 30 min tills stickan känns torr.

6. Servera gärna med vaniljsås eller en klick grädde. 

Hittade receptet i Allt om mat

RSS 2.0