Helautomatisk bakmaskin
Knådar, jäser och gräddar. Sänkt från 599:- till 299:-. Låter ju för bra för att vara sant. Någon som vet om det funkar?? Jag är lite (mycke) sugen på att köpa den. Jag älskar hembakt bröd, men inte att knåda degen.
Vitkålssallad & Cole slaw
Två goda recept på vitkålssallader
Vitkålssallad med apelsin och valnötter
Ingredienser:
300 g vitkål
1 apelsin
50 g valnötter
2 msk rapsolja
1 msk citronsaft
1 krm salt
1 krm svartpeppar (nymald)
Gör så här:
Riv vitkålen fint. Skala apelsinen och dela i små bitar. Blanda vitkål och apelsiner med olja, citronsaft, salt, peppar och grovt hackade valnötter.
Håller sig fint i kylen några dagar.
Cole slaw:
Ingredienser:
300 g vitkål
2 morötter
1 rödlök
1 dl Majonnäs
1 dl crème fraîche
2 tsk dijon senap
svartpeppar (nymald)
Gör så här:
Börja med att strimla vitkål och rödlök i tunna strimlor. Riv morötterna tunt. Blanda i en skål. Blanda majonäs med créme fraiche, senap och peppar. Blanda dressingen med vitkål, morötter och rödlök ordentligt. Låt stå och dra en stund.
Äpplepaj
Äppelsmulpaj

Ingredienser (6 pers):
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
Pajdeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1-1 1/2 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 g. Skär smöret i bitar och lägg i matberedaren. Häll i mjöl, havregryn och socker och kör till massan blir smulig. Blanda ner flingsaltet.
Skala och kärna ur och skär äpplena i båtar. Blanda äpplena med socker, kanel och flingsalt och lägg dem i botten av en smord pajform. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Lax med soltorkade tomater
Lax med soltorkade tomater

Ingredienser (4 port.):
4 kravmärkta laxfiléer
200 g gräslöksost, creme bonjour (även gott med Philadelfias vårlök/peppar)
200g soltorkade tomater
+ 1 msk av oljan från tomaterna till stekning
1 gul lök
3 msk mjölk
Gör så här:
Tina laxfiléerna och lägg dem i en smord ungsfast form. Hacka löken och fräs den mjuk i olkan från tomaterna. Hacka tomaterna och rör ner tomater, ost och mjölk i löken. Gör ett snabbt uppkok. Bred röran över laxen och tillaga i 225 g i 20 min.
Jag serverade med bulgur och en blandad sallad.
kantareller

Äggen var alldeles färska så nu får de stå de på köksbänken en vecka för att bli lite gamla och goda.

Förvälla kantareller
1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier. Är den mycket smutsig kanske du behöver skölja den men då tappar den lite smak.
2. Dela svampen från hatten och ner till foten och skär svampen i mindre delar direkt ner i grytan.
4. Hetta upp långsamt. Kantareller är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. (Är den torr så tillsätt lite vatten så den inte bränns)
5. Låt den vätska som blir få koka in eller nästan koka in i svampen. Tar ca 20 minuter.
6. Låt kallna och frys in i lämpliga potionspåsar eller burkar.
7. TIPS! Svampen blir hållbarare om du fryser in med lite svampspad kvar.


Rostad smörgås med smörstekta kantareller
Smörstek ca 1.5 dl rensade kantareller i mindre bitar (behöver ej förvällas) med 0,5 krm salt. När det börjar knäppa i svampen häll över 1 msk grädde och en nypa vitpeppar och låt koka in. Lägg stuvningen på en rostad formfranska och garnera med persilja.
Mums!
Presenter till barnkalas?
Jag tycker att det är ett delämma varje gång stora pojken som är sex år ska på kalas och snart är det dags för lilla sonen med barnkalas också. Vad ska de ha med sig för present på kalaset? Hur mycket är rimligt att den kostar?? Jag tar tacksamt emot tips!
Lingonscones
Det här är en riktig favorit.
LINGONSCONES
Ingredienser:
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1/2 dl kesella (1% tog vi)
1 1/2 dl filmjölk (mellan tog vi)
1 dl lingonsylt
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt kesella, filmjölk och lingon. Rör ihop till en deg. Gör 10-12 bullar och lägg dem på en plåt med bkaplåtspapper. Grädda i 10 minuter i 250 grader.
Ät scones varma med smör och en god ost.


Plommon
Plommonmarmelad (med mandel)

Ingredienser:
1½ kg plommon
½-2 dl vatten
1 bit kanel
11 dl socker
2 tsk citronsyra
(1 dl mandelflagor)
Gör så här:
Skölj plommonen och dela dem. Ta ur kärnorna och lägg dem i ett litet knyte av bomullstyg eller gasväv. (De ska kokas med plommonen). Koka plommonen med 2 dl vatten (om plommonen är väldigt mogna ta 1/2-1 dl vatten), knytet med kärnorna och kanelen i ca 30 minuter under lock. Ta av locket och koka kraftigt i 5 minuter.
Tag grytan från värmen och ta upp kanel och kärnknytet, rör ner sockret lite i taget. Koka upp och låt sen koka ca kraftigt i 15 minuter. Låt marmeladen stå en stund, skumma den och blanda citronsyran med en matsked het vatten och tillsätt den. Rör ev ner den flagade mandeln. Ös upp på burkar, de ska vara rena och varma. Ös ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvaras svalt.

Min passion - att hitta och dela tips!
Så välkomna till min nya blogg.
Kram Fia